Monday, December 5, 2011

Dulu dan Sekarang


Salam buat pembaca2 blogger yang setia..
Hari ni azah nak kongsikan 1 part dalam diri azah yang azah nampak perbezaannya antara dulu dan sekarang..
Ada hati nak tahu tak?
Tak nak tahu pun tak pe...
Tapi azah tetap nak bagi tahu!!
Hehehe...

Dulu azah ni jenis anak gadis yang tak pandai nak keluar2 rumah macam kawan2 azah yang lain..
Diorang selalu jugak ajak azah keluar rumah..Tapi ada2 jer alasan yang azah berikan..
Yang pasti azah memang tak berapa minat bila part keluar2 ni..

Tapi korang tahu tak sebenarnya kenapa Azah tak rajin sangat nak keluar2 ni?
Nak tahu?Meh azah bagi tahu..

Sebenarnya azah tak minat nak keluar2 ni pun ada sebabnya...
1)Kalau keluar kompom la duit pun keluar kan?Entah,bagi azah duit tu lebih baik digunakan untuk hal2 yang lebih baik..lain la kalau memang ada hal penting yang nak dibuat..kan2..hee.. 
2)Keja azah ni tak menentu..tak banyak masa ngan keluarga..Jadi,bila ada masa terluang azah akan spend masa tu dengan keluarga tersayang..setuju tak???heee... 
3)Keja azah ni lain sikit..kalau dah start keja tu bermakna memang bekerja dari saat pertama masuk kerja sampai saat terakhir habis keja..kadang2 terpaksa balik lambat coz banyak keja lom settle..So,azah amat menghargai masa rehat yang diberikan hanya sehari seminggu tu..ok tak??heee..

Tapi sekarang ni azah selalu sangat keluar dengan kawan2..tapi bukan atas dasar nak enjoy semata2...
Azah ada kerja part tyme sekarang ni..
Kerja yang amat membuahkan hasil n enjoy..
Yang pasti kerja ni halal..dan azah suka..
Kalau keja ni setakat buang masa n buang duit kompom azah takkan join punya..
hehehe...Sekali sekala keluar ngan kawan2 untuk enjoy tu ok la..Apa salahnya kan..Hehehe...

Saturday, November 26, 2011

Oh Kedai Makan

Salam bertemu kembali di ruangan blog The True Azah is here..
Rasa cam rindu sangat ngan blog ni..

Hari ni azah nak kongsi satu hal..
Yang buatkan azah nak fikir 2-3 kali kalau nak pergi kat situ lagi..

Azah betul2 rasa kecik hati dengan pekerja2 sebuah kedai makan ni..
Balik dari kerja tadi azah n adik azah pergi la kat kedai makan ni..
Memang ramai la jugak orang kat situ..
Jadi.azah faham la bila diorang lambat sikit nak take order..
Lepas 10minit berlalu diorang masih lagi belum amek order dari kami berdua..

Then ada la sorang pekerja yang berpangkat pak cik kat aku..
Dia tanya dah ada orang amek order ke belum..
Kami berdua pun geleng kepala serentak dan jawab belum..
Dia pun berlalu pergi..

Tapi pak cik tadi tak datang2 lagi untuk amek order kami..
Azah tengok dia masih buzy dengan pelanggan lain..
Macam dah tak ingat ngan kami berdua..Huhuhu..

Then lepas 10 minit azah beranikan diri panggil pekerja lain n bagitau dia yang kami berdua belum order lagi..
Tak lama lepas tu pekerja tu pergi amek menu n bawak ke meja kami berdua..
Tengah sibuk2 azah n adik azah pilih menu tetiba jer pekerja tu pergi..
Rupa2nya dia pergi ke kaunter coz ada pelanggan nak bayar makanan..
Ok, azah tak kisah..
Kami berdua pilih la menu dulu..Bila dah pilih menu kami letak buku menu tu ke tepi dengan harapan pekerja tadi akan datang untuk menulis order kami..

Cek2 dia terus lupa dengan kami berdua..Langsung takde pekerja kat kedai tu yang pelik tengok kami berdua masih belum makan or minum..

Adik azah dah banyak kali ajak chow..
Tapi azah tak sampai hati..
Mungkin pekerja2 tu memang tak perasan pun dengan perbuatan diorang n tak berniat pun nak buat kami macam ni...
Tapi akhirnya selepas lebih setengah jam kami masih tak dilayan azah semakin hilang sabar..
Huhuhuhu...
Akhirnya azah menurutkan saja permintaan adik azah untuk chow ke kedai makan lain..
Nasib baik kedai makan yang satu lagi ni dapat mengubat luka dihati kami berdua..
Semuanya perfect..From top to toe..Perfect!! :P

Azah nak bagi 1 jer tips kat kedai makan bleh tak?Tips untuk mengekalkan bilangan pelanggan..
Hehehe..
Sekurang-kurangnya bagi la 1st impression yang baik agar pelanggan tak lari lepas datang untuk pertama kali..Ok tak??

-TQ-


Saturday, November 19, 2011

BILA ADA KAWAN BARU

Assalammualaikum kengkawan blogger..
Lama dah azah tak update blog..
Sori..perkara ini memang tidak disengajakan..
Kalau nak diikutkan berblogging ni pun satu aktiviti yang azah suka sangat..
Sekarang azah dah ada ramai kawan baru..
Membuatkan azah mengenali aktiviti-aktiviti baru..
Yang sememangnya sangat best!!
Yang pasti aktiviti tu bukan sekadar enjoy yer..
Jadi masa luang n lapang azah banyak digunakan untuk aktiviti luar yang berfaedah dan memberi manfaat pada azah..
Erkk,,jangan salah faham..berblogging pon berfaedah per..banyak pengetahuan dan pengalaman yang kita dapat kongsi bersama..yer tak para blogger sekalian??Hehehe..
Mesti la yer..
Bukan nak cakap kawan lama tak best..Kawan lama memang tak dapat diragui tahap kebestannya..
Tapi bila kita mewujudkan kawan baru..Skop pemikiran kita akan jadi lebih meluas..Banyak yang dapat dipelajari dari orang sekeliling..Yang pasti memang ada benda baru la yang dapat dipelajari..
Jangan belajar perkara-perkara yang negatif yer..
Yang baik tu kita boleh amek dan serapkan dalam diri..
Yang tak baik tu pandai-pandai la tapiskan yer..Tolak tepi jer..
Selamat berblogging..Jumpa lagi di masa akan datang dalam dunia blogger!!

Take k..

Wednesday, November 9, 2011

Meriahnya Segmen 11.11.11




Azah jOin segmen plak..
Jom sama2 jOin!!

 
Ni la rasanya post terbaik yang azah nak kongsikan :::: Entry Terbaik Azah kat sini
Rajin2kan diri klik kat situ k..
TQ so much.. :)

Keep On Smiling

Tuesday, November 8, 2011

Ketika Cinta Bertasbih 2

Assalammualaikum w.t.b
Sebelum ni azah ada kongsikan pendapat azah berkaitan dengan sinetron indonesia Ketika Cinta Bertasbih (Special Ramadhan) dalam entry ni..

Sekarang Azah nak bagi pendapat azah tentang Ketika Cinta Bertasbih (Meraih Ridho Ilahi) plak..




Ada jugak beberapa episod yang azah terlepas tengok disebabkan azah bekerja shift yang tidak menentu ni tapi sekurang2nya azah tak jauh ketinggalan..lagi2 ada episod ulangan pada waktu malam dan hujung minggu..

Ok lah..tak nak la buang tenaga korang baca ayat2 basi azah tu..hehehe..
Akhirnya berakhir juga sinetron KCB (Meraih Ridho Ilahi)..
Dalam sinetron KCB yang lepas kisahnya lebih tertumpu kepada pasangan suami isteri Ustaz Azam dan Ustazah Anna..
Kali ni kisahnya lebih tertumpu kepada Ustaz Ilyas dan Husna iaitu adik kepada Ustaz Azam..





Kisah kali ni pun tak kurang hebatnya..Lebih banyak konflik yang mencabar wujud dan pastinya dapat ditangani dengan sangat baik..
Dalam kisah kali ini Husna diduga oleh Allah dengan penyakit jantung di saat dia sudah hampir menjalani kehidupan sebagai isteri kepada Ustaz Ilyas..Husna menjalani dugaan yang lebih berat apabila doktor yang merawatnya iaitu Dr.Fajar (Wingky Wiryawan) dalam diam2 jatuh cinta padanya dan tidak dapat menerima hakikat apabila diberitahu bahawa Husna akan berkahwin dengan Ustaz Ilyas.Dr Fajar mula mengambil kesempatan diatas kelemahan Husna iaitu adiknya Sarah yang sedang dirawat dihospital. Konflik lebih menjadi2 bila wujudnya tunang Doktor Fajar iaitu Astrid (Rini Yulianti)







Nak tau ending dia?
Azah just nak bagitau ending dia memang cantik..Kebahagian dapat dikecapi oleh semua orang..Tiada yang berduka..dan pastinya ending dia membuatkan korang puas hati..Cuma kali ni seperti ada sedikit kelam kabut..Azah rasa episod ending dia dapat dilanjutkan ke 1 lagi episod..Coz macam terlalu mengejut.Duration untuk satu2 babak pada episod ending macam pendek sangat..Kalau duration dia lebih panjang dan dilanjutkan ke 1 lagi episod mungkin ending dia akan menjadi lebih mantap..

Tapi tu just pendapat azah sebagai penonton..
Rasa2nya kehidupan rutin family azah akan sedikit hambar sedikit coz cerita tu dah habis..Kalau tak setiap petang family kami akan berkumpul untuk sama2 menonton cerita ni..

Sinetron KCB yang lepas dah ada kesinambungan..Sinetron KCB kali ni ada kesinambungan tak yer...

Hmmmmm...


Saturday, November 5, 2011

Terima Kasih Coz Tak Lupa Saya


Hari ni tadi masa tengah kerja  di wad ada seorang attendant datang untuk hantar barang yang telah dipinjam dari wad kami..
Oleh kerana rakan azah yang incas part tu terlalu la buzy,so azah menawarkan diri untuk mensettlekan hal loan barang wad kami tu..
Tengah2 azah sibuk carik form loan barang wad tu tetiba attendant tadi tanya azah..

"kak azah,akak pernah sekolah kat matang dulu erk?"

Azah sedikit terkejut dengan soalan yang mengejut tu lagi2 bila dengar nama sekolah lama azah disebut..
Azah terus tengok muka dia dengan teliti sambil tersenyum dan menjawab..

"Kenapa?pernah sekolah kat situ ke dulu?"

KOmpom la dia jawab pernah tapi masalahnya azah langsung tak ingat siapa dia..Agaknya dia perasaan yang azah seakan-akan lupa perihal dia..so dia pun menawarkan diri untuk memberitahu siapa dia sebenarnya..
Rupa-rupanya dia junior azah..masa azah form 5 dia form 1..Dia cakap dah beberapa kali dia cuba tegur azah tapi tak berani..

Untuk mengcover malu azah coz tak kenal dia.. azah cakap la macam ni bila tengok name tag dia..

"Ohhh...rasa-rasanya akak ingat..lagi-lagi bila tengok gambar awak bertudung kat name tag tu.Rupa awak tak bertudung n bertudung ada lain sikit" azah bagitau cam tu sambil tersenyum ramah..

Hehehehehe..

Tak sangka plak dia ingat dengan azah..Jauh beza umur plak tu..Terasa tua la plak.. Huhuhu..

Terima kasih coz tak lupakan saya!! :)


Thursday, November 3, 2011

Saya Di Tag


First of all, TQ Wan cOz dah tag azah kat sini.. Really enjOy iT!!! :)..Azah nak kongsi keenjoyan azah ni ngan korang2 leh tak??hehehe...Jom!! Ni la rules dia..

RULES 

1.You must post these rules

2.Each person must post 11 things about themselves in their journal


3.Answer the question the tagger set for you in their post. And create new 11 question for the people you tagged to answer.


4.You have to choose 11 people to tag and link them on the post


5.Go to their page and tell them you have tagged him/her


6.No stuff in the tagging section about " YOU ARE TAGGED IF YOU ARE READING THIS" YOU


7.LEGITIMATELY (a.k.a REALLY, TRUST WITH ALL HONESTY) have tagged 11 people.



Ni la karya agung yang azah dapat hasilkan..ahahaha...

About Azah

Nama: azah jer la..
Umo: 24 tahun..kehkehkeh...dah tua tuuuu...
tarikh laher: 2 Julai..sO,jgn lupa sediakan hadiah t k..
anak ke 2 daripada 6 adik beradik..
status:masih bujang..huhuhu..
pekerjaan:jururawat..
teringin sangat nak belajar bahasa mandarin..
warna feveret: hijau pon bleh..putih pon bleh gak..
hobi: ngadap laptop ngan dengar lagu..
air kegemaran: tea c peng special..sodap tuuuu...
sukan:netball la yg paling best..futsal,basketball n badminton pon bleh..p kurang la.. :P




Ni soalan yang wan suruh azah jawab..so,azah jawab ler dengan seikhlas hati.. :)



1.Ape name zoo yg korg penah pergi?
Tak ingat la pe nama zoo tu..tyme tu azah masih kecik g..

2. Ape tmpat yg paling jauh prnah d lawati?
sandakan sabah..tu pun sebab azah blajar kat sana..kalau tak memang tak merasa la nak jejakkan kaki ke sabah..

3. Penah pergi pulau x?
Tak pernah..tengok jerrr..hehe..

4. Makanan laut yang diminati?
pe ar?sume pon azah hentam..ahahaha..

5. Banyak2 haiwan, haiwan ape yg korang paling suke?
tentunya kucing..dorang cute sesangat..lagi2 anak kucing.. :)

6. Penah couple x?
Lau cakap tak pernah kompom wan cakap azah tipu..hehehe..

7. Asal mane?
hmmm..susah nak cakap..azah lahir kat kedah..tapi mak ayah orang sarawak..kira orang sarawak la kan..hehehehe..

8. Adik-bradik brape org?
6 orang...riuh rumah kalau sume berkumpul..best!

9. Yg sulung, abg ke kakak?
abang..hehehe..

10. lebih suke naik motor ke naik kereta?
dah lama tak naik motor sampaikan dah lupa cara bawak motor..so,azah suka naik kereta..rasa lebih selamat..

11. Perasaan mase bace entry nie?
seronok gak..tak sangka ada orang nak tagged azah lam entry dia..TQ wan.. :)

Ni la 11 orang yang azah nak tag!!hehehe...


Seronok jawab soalan2 yang wan bagi.
Tapi bila azah plak yang kena buat soalan tetiba plak rasa blur..hehehe..
Macam mana2 pun azah kena gak buat soalan tu kan..
So,muncul la soalan2 pelik yang macam ni..


1)Bahasa asing apa yang awak nak sangat belajar?

2)Apa drama kegemaran awak sekarang ni?

3)Kalau gaji awak ada extra pe yang awak wat ngan duit tu?

4)Kalau pegi dating sapa yang bayar makan?

5)Selalu tido petang tak?kenapa?

6)Kalau awak ada kereta n kereta tu kotor..awak basuh sendiri ke hantar kat car wash?

7)Apa aktiviti keluarga kalau cuti sekolah?

8)Apa lagu kegemaran awak?bleh tak bagi tajuk lagu n penyanyi dia..1 english song,1 malay song.. :)

9)Artis kegemaran awak siapa?kalau awak lelaki,sila beri nama artis perempuan k..dan sebaliknya.. 

10)Kalau ada masalah peribadi,siapa yang awak carik untuk meluahkan perasaan?

11)Suka tak bila awak ditipu kononnya untuk kebaikan awak sendiri?





Plizz jawab soalan di atas..Azah nak sangat tau apa jawapan awak2 sume.. :P ... Kalau tak nak pun takpe..Azah ok jer.. Sangat memahami la konon..ahahhaa..

Selamat mencuba yer!!!

Tuesday, November 1, 2011

Pelanggan Terlampau

Biasanya lepas mak balik dari warung dia memang ada jer citer best n kurang best yang dikongsikan ngan azah..
Azah pun sama gak..suka nak meluah ngan mak..
Tapi kali ni azah nak kongsikan apa yang mak azah kongsikan ngan azah tadi..

Pagi tadi semasa di warung, ada sepasang suami isteri berhajat nak makan nasik kerabu berlauk yang mak azah buat..
Oleh kerana lauk ikan goreng yang isteri dia mahukan dah habis, mereka berdua terus beralih ke warung yang berhadapan warung mak azah..
Diorang pesan mee jawa..

Tak lama kemudian isteri lelaki tadi datang ke warung mak azah balik dengan muka masam semacam..
Nak tau dia cakap apa?
Azah tak ingat sangat ayat dia dengan betul tapi lebih kurang macam ni la dia cakap..

"Saya nak order nasik lemak rendang daging..mee jawa tu memang tak dapat di makan.."dengan suara yang lantang seakan2 sedang marah..memang marah punnnn..

Mak azah menurut apa yang di order..tapi dalam hati mak azah bimbang jugak kalau2 masakan mak azah tak sesuai dengan citarasa dia..cerewet sangat la..

Masa mak azah hantar nasik lemak kat dia mak azah sajer2 la cakap cam ni sambil tersenyum..

"Dik,kalau tak nak makan mee jawa tu bungkus jer la bawak balik.."mak azah sekadar beri pandangan daripada makanan tu dibazairkan macam tu jer..Yang peliknya suami dia makan habis plak mee jawa yang diorang sama2 order tu..Hmmm..

Nak tau apa dia jawab?Lebih kurang macam ni la..

"Memang tak dapat dimakan,buat apa nak bungkus"Mak azah terdiam bila dengar jawapan yang diiringi denga wajah yang masam dan suara yang tinggi tu..Suami perempuan tu macam malu2 jer bila tengok perangai isteri dia macam tu..Dia hanya terdiam..

Rupa2nya penjual mee jawa tadi terdengar sedikit sebanyak perbualan mak dan perempuan tadi.. Penjual mee jawa tu ingatkan perempuan tu marah sangat sebab ada lipas ke..apa ke kat dalam makanan tu..Sebab reaksi perempuan tu terlampau sangat..

Mak azah rasa lega bila nasik lemak yang perempuan tu order tadi habis di makan..Takut jugak kalau2 dia marah2 lagi depan orang ramai..

Pelanggan ni memang sedikit agak terlampau la..
Macam mana2 pun rasa masakan tu apa salahnya dia tegur dengan cara yang baik dan bersopan..
Setiap orang ada maruahnya tersendiri..Apa salah tolong jaga maruah orang tu..
Apa perasan dia kalau dia yang dibuat macam tu????

Renung2kan..
Muhasabah diri selalu.. :)


Saturday, October 29, 2011

Bila Lelaki Beli Pampers


Meh sini azah nak citer sikit kat para2 lelaki yang dah kawen n tak lama lagi nak ada anak..
Yang belum kawen pon bleh join dengar..
Azah ok jer..Hehehe..

Citer ni bukan nak malukan sesiapa tapi sekadar nak suruh mat2 romeo yang ada kat luar tu lebih alert dengan realiti bila tiba saat bakal jadi seorang ayah..



Macam ni citer dia..

Setiap ibu bapa yang datang melawat anak dia kat wad nursery terutama untuk kali pertama, kami akan pesan pada mereka supaya bawak pampers untuk baby diaorang..
Kat wad cuma ada napkin..cepat basah n bocor..memang kurang sesuai sangat la terutama untuk baby yang tak cukup bulan coz diorang cepat sejuk..
Ada seorang ayah ni...Azah suruh dia bawak pampers untuk anak dia  bila dia datang untuk next visit..tapi oleh kerana terlalu excited, dia terus pergi beli masa tu jugak.Tak lama lepas tu dia datang balik bawak sebuah bungkusan yang besar..pampers la tu..
Wahh..jarang mak bapak baby datang bawak bungkusan pampers yang besar.Bagusnya bapak baby ni..
Ayat tu la yang terdetik dalam hati azah waktu tu.
Bila sampai masa untuk tukar pampers anak dia,kawan azah bukak la bungkusan pampers tadi.Dia terkejut sangat bila pampers yang dikeluarkan tadi adalah pampers untuk orang dewasa..hehehe..
Besar tuuuuu...
Boleh balut baby guna pampers tu..hehehe..gurau jer..



Bila bapak baby tu datang lagi petang tu azah bagitau la tentang kesilapan dia dengan cara yang baik supaya dia tak berkecil hati..Cek2 dia plak yang ketawa besar..Azah apa lagi..Tumpang ketawa la..Ahahaha...
Lepas tu dia terus keluar n datang balik dengan bungkusan kecik iaitu pampers baby sambil tersipu2 malu..kehkehkeh..Azah senyum jer..


So,untuk bakal2 ayah kat luar tu harap2 akan jadi alert tentang hal2 remeh ni k..
Berguna untuk masa depan!!

Good Luck!!

Thursday, October 27, 2011

Doa dimakbulkan

Thanks pada kengkawan yang dah baca entry  tolong doakan yang azah post pagi tadi..
Ni la hasilnya..
Pukul 2:30pm tadi bestfriend azah tu send mesej ni ngan azah..
Da bapak ku bukak mata tek zah..tapi x lamak.. (Ni dalam bahasa sarawak)
 Bapak aku ada bukak mata tadi zah..tapi tak lama.. (bahasa ni mustahil korang tak faham..he3 )
Alhamdulillah..
Azah harap akan ada lebih banyak perkembangan positif dari ayah dia..
Malam ni sebelum start kerja azah nak pergi menziarah ayah dia dulu...
Mungkin azah tak dapat buat apa2..
Tapi sekurang-kurangnya azah nak bagi sokongan emosi pada dia..
Teruskan berdoa yer kengkawan..
Semoga Allah memakbulkan doa hambanya yang ikhlas..
Amin..
-TQ- 

Tolong Doakan


Semalam azah terima 1 mesej dari bestfriend azah..
Ayah dia masuk wad lepas pengsan pada tengahmalam sebelumnya..
Sampai sekarang belum sedar2 lagi..
Tegahari tu azah terus pergi ke hospital..
Azah dapat tau dia kena serangan stroke yang ke 2..
Masa kat hospital azah sempat jugak dengar doktor bagi penjelasan..
Doktor cakap serangan stroke yang pertama dah merosakkan sebelah otak dia..
Serangan yang ke 2 ni plak dah merosakkan sebelah lagi bahagian otak dia..
Harapan untuk sedar dari koma terlalu tipis..
Kalau dia sedar pun mungkin keseluruhan kehidupan dia akan berubah..
Secara ringkasnya doktor cakap kehidupan dia akan jadi macam baby balik..
Semua pun perlu dijaga..
Makan pakai..Berak kencing..Semua nak kena bantuan..
Semuanya kembali kepada asal..
Macam bayi yang baru lahir..

Masa dengar seluruh penjelasan yang doktor bagi pada kami..
Dada azah dah mula terasa sebak,air mata pun dah mula bergenang..
Terasa sayu dan pilu plak..
Terbayang wajah mak ayah sejenak..
Bestfriend azah lagi la..dah mengalir2 air mata..

Yang buatkan azah lebih terasa pilu bila bestfriend azah tu bagitau yang dia tak kisah sama sekali kalau perlu jaga ayah dia macam jaga baby..makan minum disuap..kencing berak  dibasuh..asalkan ayah dia sedar daripada koma..Dan kembali ke pangkuan keluarga..Dia ucapkan kata2 tu sambil mengalir air mata..

Azah betul2 rasa sebak dengar apa yang dia cakap sampaikan azah tak dapat nak jawab kata2 dia..Terlalu sebak azah rasakan..
Tentu dia rasa terkejut dengan kejadian ni..Ayah dia yang bleh dikatakan dah sihat daripada serangan stroke pertama tiba2 terkena serangan stroke yang ke2..

Setiap penyakit tak pernah bagitau bila dia nak serang..Semuanya mengejut..Di tengah2 keluarga yang sedang bergembira bahagia tiba2 diuji dengan perkara yang sebegini..
Ujian Allah akan datang bila2 masa yang dikehendaki..
Tanpa pengetahuan sesiapa..

Pada kengkawan yang baca entry azah ni tolonglah doakan kesihatan ayah bestfriend azah tu yer..
Makin ramai yang doa makin bagus..
Sebab  kita tak tahu doa siapa yang akan dimakbulkan oleh Allah s.w.t

-TQ-


Wednesday, October 19, 2011

Perempuan dan Kereta


Entah kenapa tiba2 aku rasa nak cuci kereta plak malam ni..
Sebenarnya ingatkan pagi esok baru nak basuh kereta cOz esok aku day off.
Adik aku pun nak jugak join basuh kereta,
So,makin semangat la aku dibuatnya..

Kami pergi beli wax kereta coz dah habis dah..
Then terus start cuci kereta..
Enjoy gak cuci kereta malam2..Tak panas..Berpeluh pun tak..

Masa ni adik azah tengah wax kereta

Then azah terfikir nak cuci filter aircond yang tak pernah disentuh sejak kereta ni dibeli..
Dah setahun lebih dah tu!! Huhuhu..Kalau adik azah tak bagitau yang filter tu bleh dicuci sampai bila2 pon azah tak tahu..keh3..

Ni la filter tu..


Memang kotor giler la kain lap filter ni..
Malu azah tengok..
Kalau la azah tahu awal2 yang filter ni bleh dicuci kan bagus..
Ni la masalahnya kalau empunya kereta adalah seorang perempuan...
Jarang de perempuan yang betul2 tau hal kereta ni lagi2 kat bahagian enjin tu..
Setuju tak??
Hehehe..

Thnx tu my sis for da info..

Monday, October 17, 2011

Sayur Tetap Segar Selepas Seminggu

Petang tadi azah dan mak azah main masak2 kat dapur..
Masak mee goreng sambil sembang2 kosong..Untuk Orang yang kononnya selalu buzy macam aku ni, saat macam ni adalah peluang untuk bersosial dgn keluarga..

Nak guna sayur sawi untuk dicampur dalam mee goreng tadi..
Masa tu la mak baru teringat yang dia ada simpan sayur sawi kat dalam tupperware..
Dia terkejut tengok sayur yang dia simpan tu masih segar bugar..
Bukan apa..Selama ni kalau simpan dalam plastik or kertas surat khabar..atau letak cam tu jer dalam peti ais kompom lepas 1-2 dah start layu.
Tapi kali ni tak...
Cuba tengok ni..



Masih fresh tak???
So tak payah la esok nak guna sayur berdaun hari ni baru nak sibuk pegi beli kan...
Boleh beli awal2..
Hehehe..Mungkin kOrang dah tau kot fakta best nih..
Tapi azah baru tau..
Mak azah pun baru tau..
Kehkehkeh..

Pada sapa2 yang belum tau bleh la try k..
Lau de fakta berkaitan yang lebih best jangan lupa share ngan azah k..
Mana tau azah bleh try...





Gigi Geraham Bongsu

Adeh...



Dah lama azah tak merasa sakit gigi..
Mungkin sejak darjah enam dulu..Lepas dokter gigi tampal gigi azah yang berlubang masa tu...

Baru pagi tadi azah perasan de something yang tumbuh kat gusi sebelah kiri belakang sekali..
Rupa2nya gigi geraham yang bongsu nak tumbuh..
Nak kunyah pun sakit..
Dah tu rasa tak selesa plak..
Rasa macam ada benda asing jer kat dalam mulut ni yang tak dapat nak dibuang..
Rasa nak dialih2 jer..Tapi komfem la tak dapat..

Bila la nak hilang rasa macam ni...


Saturday, October 15, 2011

Belum Terbiasa


Salam kepada kawan2 yang setia membaca nukilan azah yang sangattttt memboringkan ni..
TQ coz masih sudi membuang masa untuk baca ayat2 yang sangat memeningkan kepala nih..
Hehehe..

Sejak azah dah wat kerja part time ni..
Azah perlu menjadi seorang yang hyperaktif..
Agar dapat memajukan diri dengan secepat yang mungkin..

Untuk permulaan ni badan azah belem terbiasa dengan perubahan mendadak ni..
Start semalam azah dah start selesema, sakit tekak..
Hari ni dah start pening2 kepala tahap dewa..

Mungkin sebab tak cukup rehat..
Dan mungkin sebab azah belum pandai mengatur waktu dengan sebaiknya..
Membuatkan jadual azah sedikit kelam kabut..

So,start esok azah nak atur jadual azah dengan lebih rapi dan kemas agar badan azah pun dapat bekerjasama dengan baik..

Wish Me Luck Ya!!

Friday, October 14, 2011

"Malaikat Kecil"


Sempena Hari Jumaat yang indah ini..Azah nak kongsikan sesuatu yang amat menyentuh kalbu Azah..Silalah baca..
“Pada setiap Jumaat, selepas selesai menunaikan solat Jumaat, seorang Imam dan anaknya yang berumur 7 tahun akan berjalan menyusuri jalan di kota itu dan menyebarkan risalah bertajuk “Jalan-jalan Syurga” dan beberapa karya Islamik yang lain.
Pada satu Jumaat yang indah, pada ketika Imam dan anaknya itu hendak keluar seperti biasa meghulurkan risalah-risalah Islam itu, hari itu menjadi amat dingin dan hujan mulai turun. Anak kecil itu mula membetulkan jubahnya yang masih kering dan panas dan seraya berkata “Ayah! Saya dah bersedia” Ayahnya terkejut dan berkata “Bersedia untuk apa?”. “Ayah bukankah ini masanya kita akan keluar menyampaikan risalah Allah” ”Anakku! Bukankah sejuk keadaan di luar tu dan hujan juga agak lebat” ”Ayah bukankah masih ada manusia yang akan masuk neraka walaupun ketika hujan turun” Ayahnya menambah “Ayah tidak bersedia hendak keluar dalam keadaan cuaca sebegini” Dengan merintih anaknya merayu “Benarkan saya pergi ayah?” Ayahnya berasa agak ragu-ragu namun menyerahkan risalah-risalah itu kepada anaknya “Pergilah nak dan berhati-hatilah. Allah bersama-sama kamu!” ”Terima kasih Ayah”
Dengan wajah bersinar-sinar anaknya itu pergi meredah hujan dan susuk tubuh kecil itu hilang dalam kelebatan hujan itu. Anak kecil itu pun menyerahkan risalah-risalah tersebut kepada sesiapa pun yang dijumpainya. Begitu juga dia akan mengetuk setiap rumah dan memberikan risalah itu kepada penghuninya. Setelah dua jam, hanya tinggal satu saja risalah “Jalan-jalan Syurga” ada pada tangannya. DIa berasakan tanggungjawabnya tidak akan selesai jika masih ada risalah di tangannya. Dia berpusing-pusing ke sana dan ke mari mencari siapa yang akan diserahkan risalah terakhirnya itu namun gagal. Akhirnya dia ternampak satu rumah yang agak terperosok di jalan itu dan mula mengatur langkah menghampiri rumah itu. Apabila sampai sahaja anak itu di rumah itu, lantas ditekannya loceng rumah itu sekali.
Ditunggunya sebentar dan ditekan sekali lagi namun tiada jawapan. Diketuk pula pintu itu namun sekali lagi tiada jawapan. Ada sesuatu yang memegangnya daripada pergi, mungkin rumah inilah harapannya agar risalah ini diserahkan. Dia mengambil keputusan menekan loceng sekali lagi. Akhirnya pintu rumah itu dibuka. Berdiri di depan pintu adalah seorang perempuan dalam lingkungan 50an. Mukanya suram dan sedih. “Nak, apa yang makcik boleh bantu?” Wajahnya bersinar-sinar seolah-olah malaikat yang turun dari langit. “Makcik, maaf saya mengganggu, saya hanya ingin menyatakan yang ALLAH amat sayangkan makcik dan sentiasa memelihara makcik. Saya datang ini hanya hendak menyerahkan risalah akhir ini dan makcik adalah orang yang paling bertuah”. Dia senyum dan tunduk hormat sebelum melangkah pergi. ”Terima kasih nak dan Tuhan akan melindungi kamu” dalam nada yang lembut Minggu berikutnya sebelum waktu solat Jumaat bermula, seperti biasa Imam memberikan ceramahnya. Sebelum selesai dia bertanya “Ada sesiapa nak menyatakan sesuatu” Tiba-tiba sekujur tubuh bangun dengan perlahan dan berdiri. Dia adalah perempuan separuh umur itu. “Saya rasa tiada sesiapa dalam perhimpunan ini yang kenal saya.
Saya tak pernah hadir ke majlis ini walaupun sekali. Untuk pengetahuan anda, sebelum Jumaat minggu lepas saya bukan seorang Muslim.Suami saya meninggal beberapa tahun lepas dan meninggalkan saya keseorangan dalam dunia ini” Air mata mulai bergenang di kelopak matanya. ”Pada Jumaat minggu lepas saya mengambil keputusan untuk membunuh diri. Jadi saya ambil kerusi dan tali. Saya letakkan kerusi di atas tangga menghadap anak tangga menuruni. Saya ikat hujung tali di galang atas dan hujung satu lagi diketatkan di leher. Apabila tiba saat saya untuk terjun, tiba-tiba loceng rumah saya berbunyi. Saya tunggu sebentar, pada anggapan saya, siapa pun yang menekan itu akan pergi jika tidak dijawab. Kemudian ia berbunyi lagi. Kemudian saya mendengar ketukan dan loceng ditekan sekali lagi”. ”Saya bertanya sekali lagi. Belum pernah pun ada orang yang tekan loceng ini setelah sekian lama.
Lantas saya melonggarkan tali di leher dan terus pergi ke pintu” ”Seumur hidup saya belum pernah saya melihat anak yang comel itu. Senyumannya benar-benar ikhlas dan suaranya seperti malaikat”. “Makcik, maaf saya mengganggu, saya hanya ingin menyatakan yang ALLAH amat sayangkan makcik dan sentiasa memelihara makcik” itulah kata-kata yang paling indah yang saya dengar”. ”Saya melihatnya pergi kembali menyusuri hujan. Saya kemudian menutup pintu dan terus baca risalah itu setiap muka surat. Akhirnya kerusi dan tali yang hampir-hampir menyentap nyawa saya diletakkan semula ditempat asal mereka. Aku tak perlukan itu lagi”.
“Lihatlah, sekarang saya sudah menjadi seorang yang bahagia, yang menjadi hamba kepada Tuhan yang satu ALLAH. Di belakang risalah terdapat alamat ini dan itulah sebabnya saya di sini hari ini. Jika tidak disebabkan malaikat kecil yang datang pada hari itu tentunya roh saya ini akan berada selama-lamanya di dalam neraka” Tiada satu pun anak mata di masjid itu yang masih kering. Ramai pula yang berteriak dan bertakbir ALLAHUAKBAR! Imam lantas turun dengan pantas dari mimbar lantas terus memeluk anaknya yang berada di kaki mimbar dan menangis sesungguh-sungguh hatinya. Jumaat ini dikira Jumaat yang paling indah dalam hidupnya. Tiada anugerah yang amat besar dari apa yang dia ada pada hari ini. Iaitu anugerah yang sekarang berada di dalam pelukannya. Seorang anak yang seumpama malaikat. Biarkanlah air mata itu menitis. Air mata itu anugerah ALLAH kepada makhlukNya yang penyayang. Panjangkanlah risalah ini.
Ingat ALLAH sentiasa menyayangi dan memelihara kamu!
ALLAHUAKBAR!
Wassallam

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...