Wednesday, August 31, 2011

..Penatnya..

Huuuuuhhh...

Hari ni baru raya ke 2..

Tapi aku dah balik dari kampung dah..

Hari ni aku dah start keje balik dah..keje petang..

Awal pagi tadi aku dah start enjin kete dalam kol 5.30 pagi..

Alhamdulillah aku sampai dengan selamatnya ke kuchig pada pukul 11.30 pagi setelah singgah di beberapa buah tempat..

untuk..isi minyak la..makan la..g toilet la..tu memang perkara wajib kalau perjalanan jauh..

hehehe..

Penat giler la..

Sampai umah kol 11.30pagi..

Mandi jap..(untuk segarkan diri..bukan mandi pagi erk..ahaha)

Siap2..

Terus g keje..

Balik keje d kOl 9..

Tapi tak sangka plak tersinggah main bowling..

Ahahaha..

Penat giler pon bleh plak setuju nak pegi main bowling..

Ahahaha..

Main 2 game jer..

Terus balik umah..

Baru sampai ar tadi..

Dalam kol 10.30mlm..

Dah sampai kat rumah ni baru la terasa penatnya badan ni..

Tapi ada hati plak nak update blog erk??

Ahahaha..

Entah la..

Terpanggil plak nak update blog..

Penat ni sebenarnya tak boleh dilayan..

Tapi rehat pun memang diperlukan..

Itu satu keperluan ya kawan2..

Hehehe..

Sibuk macam mana pun..

Badan pun pandai jem..

Bagi la dia rehat..

Bukan susah pun..

hehehe..Penat erk??

Ok la..

Jom rehat..

Nyte..

Thursday, August 25, 2011

Tips Bila Demam

Selamat bertemu kembali..

Hmmmmm....

Lama dah rasanya tak update blog..

Bukannya apa..

Badan ni rasa tak sihat..

lagi..




Sedangkn baru je pulih dari demam ari tu..

huhuhu..

Rasa panas2..

Lemah2..

Di tambah lagi dengan batuk dan selesema ni..

huhuhuhu..

Nak bernafas pun payah..

Tyme nak tido la paling tak best..

Tyme tu la jugak tekak ni rasa gatal tahap maksima..

Dah la tyme bulan puasa plak dia buat hal..

Tapi puasa tetap puasa..

Tetap jugak bertahan coz ari tu dah naikkan bedera jepun untuk 6 hari..

Kalau nak sick leave t makin byk plak yang nak kena ganti..

Takut tak terganti plak nanti..

Hehehehe..

Sebenarnya banyak topik yang nak dikongsikan..

Tapi tahap kesihatan yang kurang ni membuatkan diri berasa sangat2 la malas..

Asyik2 rasa nak baring jer..

Huhuhu..

Takpe2..

nanti2 saya update k..

Hehehe..

Disini saya nak kogsikan beberapa tips untuk menurunkan demam panas...

Saya sendiri dah selalu amalkan untuk adik2 saya..

Alhamdulillah berkesan..

Tipsnya adalah--->>>

-minum AIR MATI(air putih) banyak..coz air putih ni akan membantu tubuh untuk menyingkirkan kepanasan dalam badan melalui sistem perkumuhan iaitu ketika membuang air kecil..kalau boleh amek sebanyak yang mungkin dalam masa yang singkat..Makin kerap buang air kecil,makin cepat panas dalam badan dapat dikurangkan..

-biasanya bila demam orang suka nak BERSELIMUT..tapi sebenarnya lebih bagus jangan..lagi2 tyme badan terasa panas bila dipegang..masa tu buang jer la selimut tu..coz seliMut tu akan mengelak kepanasan badan keluar dari tubuh kita.

-lepas tu kalau boleh baring kat bawah KIPAS..coz kepanasan badan akan dapat dikurangkan oleh angin yang sejuk..hehe...

-jangan lupa amek KAIN BASAH dan cuba lap2 di bahagian badan yang menyimpan panas yang tinggi iaitu di celah2 ketiak dan paha..last sekali biarkan kain basah tadi di simpan di dahi..kalau kering basahkan lagi k..

-Lastly,REHAT yang cukup begitu bernilai..

Tips ni amat berkesan kalau nak elakkan sawan pada kanak2 akibat demam panas jugak..

Tak percaya?Cubalah..

Buat masa ni saya memerlukan rehat yang cukup..

Doakan saya cepat sihat k..

Take care..

Sunday, August 21, 2011

Berbuka Puasa di Luar?Tapi di mana?

Lepas balik dari keje pagi kira2 pukul 3..

Aku dapat panggilan dari adik aku yang duduk kat asrama..

Dia suruh pegi sekolah dia..

Sebab minggu ni tadi dia tak dapat balik coz ada kursus nadwah..

Macam2 dia pesan..

Roti John la..

Air tebu la..

Mee Kolok la..

Siap pesan untuk kawan dia lagi tu.. Kebab daging tak nak sayur..

huhuhu..

Oleh kerana adik aku tu selalu sangat buat muka kesian..

Maka kami pun mengasihani dia..kehkehkeh..

Lepas pergi sekolah dia..

Kami (aku,mak,abang,kakak ipar aku..adik perempuan aku,kazen perempuan aku n anak buah kesayangan aku) pergi carik tempat untuk berbuka puasa..

Oleh kerana semuanya adalah perancangan last minit,

Kami merancang untuk pergi ke tempat makan yang paling dekat..

Kat Singapore Chicken Rice(SCR)kat EMART matang..

Bila kami sampai sana rupa2nya..

Dah full..

Malas nak fikir panjang lagi..

Kami terus menuju ke Saddart Court Kuching..

Stail Buffet la plak..

Tak nak la..

Dah la orang penuh..

Nak kena berebut plak time amek makanan..

Hmmmmm..

Tak jadi makan kat situ kami try plak tengak kat Selera Asam Payak yang tak jauh dari situ..

Tutup la plak..

Apa la nasib..

Azan maghrib dah berkumandang di radio Sarawak Fm..

Telan air liur je la..

huhuhu..

Kami masih lagi tak putus asa..

Cuba plak pergi tengok restoran Liza Cafe..

Itu pun nasib tetap tak menyebelahi diri..

Adeh..Perut ni makin berkeroncong plak lepas azan maghrib tadi..

Sabar wahai perutku yer..

Then kami tanpa ragu2 terus menuju ke SERAPI CORNER..kat batu 7..

Pooooonnnnn Penuh..

Dugaan betul la..

huhuhu...

last pergi plak mencuba nasib kat SCR Batu 7 plak..

Ponnnn penuh..

Tapi kali ni tak dapat nak bertolak ansur lagi..

Masuk jer la walaupun penuh..

kehkehkeh..

Searching punya searching...punya searching..

Hah!!!

Dah ada family yang dah nak habis makan..

Buat muka tak malu berdiri dekat ngan meja tu..

N wat muka kesian tunggu meja kosong..

Ahahahaha...

Tak sampai 2 minit diorang dah start bangun..

huhuhu..

Serba salah pon ada wat muka kesian tak tentu pasal tadi..hehehe..

Tapi terima kasih banyak2 yer wahai manusia yang prihatin dengan keadaan orang lain..

terima kasih banyak2..

hehehehe...

Akhirnya kami berbuka puasa di SINGAPORE CHICKEN RICE BATU 7..

End of Story..

hehehehe..

Thursday, August 18, 2011

Nak jugak balik kampung

Tak disangka2 jadual keje untuk minggu hari raya keluar hari ni..

Sebelum aku nak tengok pe jadual keje aku tyme tu aku baca Bismillah dulu..

Dengan harapan semuanya akan menjadi seperti yang diharapkan..

Bila aku buka je lembaran jadual keje tu.......

Adeh..

28hb 8 aku cuti...

29hb 8 aku keje..

30hb 8 aku diberi public holiday..

1hb 9 aku keje balik..

Aku dah start frust..

Kenapa la cuti aku d split kan..

Apa salahnya cuti n public holiday aku tu d gabungkan..

Huhuhuhu..

Frust frust frust..

Maknanya tahun ni aku tak balik kampung lagi la...

Macam tahun lepas...

Huhuhuhuhu..

Tangah2 aku frust senior aku bagi idea..

Dia suruh aku try carik sape2 yg x beraya p dpt cuti tyme 29hb tu..

Searching punya searching..

Akhirnya aku jumpa orang yang sesuai..

Alhamdulillah dia tak menolak bila aku mintak dia tukar cuti ngan aku..

Hehehehe..

Sebelum sister balik keje aku ajak senior aku jumpa sister untuk pertukaran cuti tu..

Tak sangka sister pun ok jer..

Tapi esok aku kena jumpa matron plak untuk comfirmkan cuti aku..

Whatever la..

Asalkan aku dapat balik kampung..

hehehehe...

Ok la walaupun cuti raya just 2 hari..

Tapi leh kata kelam kabut jugak la aku nanti..

Coz kampung aku bukannya dekat..

Kat Pusa..huhuhuhu..

Tak kisah la..

Aku nak jugak balik kampung!!!!

Yeayyyyyyy!!!!!!!

Tuesday, August 16, 2011

Bonus Separuh Gaji Dah Masuk

Hari ni aku awal2 pagi aku dah pergi cek kad bank aku kat atm..

Kebetulan aku shift pagi hari ni..

So,aku amek peluang untuk cek kad atm aku..

Mana la tau bonus dah masuk kan..

hehehe..

Lepas parking kereta aku terus direct menuju ke mesin atm..

Lagipun belum ramai orang kat hospital..

Bukan selalu dapat tengok mesin atm tu kosong..

hehehe..



Tak di sangka2 memang dah masuk pun..hehehe

Tersenyum lebar aku di pagi hari yang indah ini..

Rezeki masukkkkk!!!

hehehe..

Betapa bahagianya aku..

Terasa ringan sikit beban di bahu yang tengah 'sengkek' ni..

Hehehe..

Malangnya elaun jahitan aku yang sepatutnya dah masuk kira2 seminggu yang lepas masih lagi belum masuk..

Maknanya esok aku mesti update buku bank aku untuk comfirmkan semua tu..

Kalau betul belum masuk rasanya aku kena berdepan dengan orang admin plak..

Apa2 pun buat masa ni hati aku masih dapat tersenyum lebar dengan rezeki yang dah Allah berikan ni..

Alhamdulillah...

Sunday, August 14, 2011

Berbuka puasa di restoran Ayamku

Hari ni hari ahad..

Aku dan mak aku pergi hantar adik lelaki kesayangan aku balik ke asrama di matang..

Kira2 pukul 4.15ptg baru kami bertolak..

Sampai sana kira2 pukul 5.10ptg..

Mak ajak singgah emart sebab ada barang2 keperluan yang nak dibeli..

Kalau macam ni la lagaknya comfirm aku n mak aku tak dapat nak berbuka puasa dekat rumah..

Lepas beli barang aku n mak aku marayau2 mencari tempat makan yang sesuai untuk berbuka puasa..

Tak sangka plak banyak tempat makan yang dah penuh..

Aku n mak dah fikir..

Kalau tak jumpa jugak tempat makan yang terdapat kekosongan..

Maknanya aku n mak terpaksa berbeli di bazaar ditepi emart n berbuka puasa dalam kereta jer..

Pusing punya pusing akhirnya kami berdua sampai di restoran Ayamku..

Orang memang penuh..

Kami berdua pun memang rasa serba salah nak masuk..

Tetiba pelayan kat situ ajak masuk..

Dia cakap ada lagi 1 meja kosong..

Apa tunggu lagi..

Kami rembat je la..

hehehe..

Pelayan terus bagi menu..

Nak tau apa aku order?

Ni dia..Chicken grill mushroom


sedap!!!

Licin pinggan uuuuu!!!..

hehehe..

Mak plak order nasik ayam penyet..


Boleh tahan jugak nasik ayam penyet dia..

Mak mintak sambal lebih..

Hehehe..

Korang sendiri bleh la try makan kat sana..

Friday, August 12, 2011

Cuti.. oh tak jadi..

Masuk hari semalam aku dah bekerja selama 8 hari berturut2 tanpa cuti..

Hari ni aku cuti..!!! Yeay!! Seronoknya rasa..

Ini lah yang aku tunggu2kan selama beberapa hari ni..

Esok plak aku dapat guna public holiday aku yang belum dipakai..

Wah..memang rasa best sangat2..

Otak aku pun berkata2..

'Akhirnya dapat jugak aku rehat..Penatnya badan aku ni..Nak ilek2 la..hehehe..'

Akhirnya petang menjelang..

Dalam pukul 2.30petang mak aku ajak aku pergi beli barang2 dapur..Nak dekat pukul 4 baru sampai kat rumah..

Bukan setakat beli barang dapur jer..

Durian pun kami dapat..hehehe..

Bila dah sampai umah aku bukak laptop..

Ingat nak online jap sebelum start 'berdisko' kat dapur..

Baru jer start online tetiba handphone aku berbunyi..

Pihak hospital yang telefon..

Aku serba salah..nak angkat ke tak..coz aku tau mesti ada something ni..

Handphone aku berbunyi lagi untuk kali ke 2..

Kali ni senior yang sangat aku hormati yang try kol aku..

Makin buat aku serba salah..

Kali ni handphone aku berbunyi lagi untuk kali ke 3..

Aku terus angkat tanpa ragu2..

Senior aku bagitau aku perlu turun kerja malam untuk malam ni n esok..

Coz ada 2 orang staff yang tak dapat turun coz emergency leave n sick leave..

Senior aku betul2 minta maaf coz terpaksa suruh aku turun..

Sebab dia tau aku dah bekerja selama 8 hari..

Lepas panggilan diputuskan tiba2 aku terasa badan ni penat sangat2..

Lagi2 bila tau nak kena keja start malam tu jugak..

Biasanya kalau aku nak keja malam aku akan tidurkan diri dalam kol 3 lebih..supaya dapat simpan tenaga untuk malam tu..

Tapi masa tu jam dah pukul 4 lebih..

Aku terus pergi iron baju uniform..

Tengok2 jam dah nak kol 5 baru aku abis iron baju..

Aku terus siapkan beg yang aku nak bawak pergi kerja..

Coz takut ada barang tertinggal..

Kol 5 jer aku try nak lelapkan mata..

Tapi alangkah degilnya mata ni..

Susah sangat2 nak tidur..huhuhuhu..

Tup tap tup tap..

Akhirnya jam dah kol 6..

Malas aku nak layan mata aku yang malas ni..

Soo...

Aku pergi mandi sementara tunggu masa untuk berbuka puasa..

(nasib baik aku tingaal dengan family..tak payah la susah2 sangat nak fikir pasal makanan berbuka puasa..huhuhu..)

Lepas berbuka puasa aku terus bersiap untuk pergi kerja..

Sebelum pukul 8 aku dah bertolak dari rumah berbekalkan mental n fizikal yang tak bersedia pun nak kerja..huhuhu..

Tak pe la.. Bukan sengaja pun kawan aku tak turun kerja..

Hari ni aku cover diorang..

Mana tau esok lusa aku perlukan diorang untuk cover aku..

hehehe..

Berat sama di pikul..

Ringan sama dijinjing..

Keranamu rakan seperjuangan..

Aku ikhlaskan juga hati ini untuk menerima semuanya seadanya..

Oh Cuti...

Kenapa la kau tak jadi!!

huhuhuhu...





Wednesday, August 10, 2011

Seorang pelajar malaysia cedera ketika rusuhan di britain


wahhhh..

Bahaya juga erk belajar dekat luar negara..

Lagi2 di negara2 yang sememangnya sedang mengalami kekecohan seperti di Barking London..

Salah seorang pelajar Malaysia kita ni dah menjadi mangsa keadaan rusuhan di sana..

Nama pelajar tu Asyraf Hazlan, umur dalam 20-an..
nasib kecederaan dia tak kritikal dan hanya cedera di bahagian rahang..
sekarang ni dia dirawat di Hospital Royal London.

Dia kena serang sekumpulan perusuh ketika keluar dari tren bawah tanah..
Masa tu dia dalam perjalanan menziarah rakannya untuk berbuka puasa di utara London.

Dia dipukul dan dirompak tapi dah dibawa ke hospital untuk dapatkan rawatan lanjut, dia perlu menjalani pembedahan untuk merawat kecederaannya..

Takutnya dengar..huhuhu..

Pelajar2 yang masih ada kat sana tu..

Pandai2 la jaga diri erk..

Bak kata Datuk Zakari Sulong:

"Mungkin ada perusuh ambil kesempatan menyerang pelajar berkenaan, pelajar itu kebetulan berada di kawasan itu, mereka serang dan rompak. Nasihat saya, elak kawasan kekacauan dan rusuhan."

Lagi2 pelajar wanita..

Jangan keluar rumah kalau hal2 seperti ini berlaku..

Bahaya..



Rasa bersyukur pula belajar kat dalam negara yang aman damai ni..

Sekurang-kurangnya dekat juga dengan family dan saudara-mara..


Rasa lebih selamat..dapat la bermain bebas macam diorang ni...hehehe...








Saturday, August 6, 2011

Korean Fever

Sekarang ni kalau cakap pasal korea
Semua pun minat..Tipu la kalau cakap sikit pun tak berminat kan..hehehehe...
Adik aku yang kat sebelah aku ni pun tiap-tiap hari pasang lagu korea walaupun dia sendiri pun tak faham maksud lagu tu sebenarnya..
Bila di tanya kenapa dia minat sangat dengan hal-hal korea ni..
Jawapan dia simple..
'Tak tau..kawan-kawan saya semua suka korea..saya pun suka la"
Semua hal pun ada kaitan dengan korea la..
Rambut korea..






style rambut pompuan yang kat atas ni aku suka sangat2..nampak simple..but..nice!! cute! :)

Next!!!!

Kenal actor korea ni? Rambut dia dah menjadi simbol yang kuat kat artis ni..Style rambut ni pun memang menjadi kegilaan ramai..tapi tak ramai yang berani mencuba..
Mungkin sebab rambut dia jenis curl..
So,tak semua orang lelaki padan guna rambut ni..
Nak cuba??
Bleh..apa salahnya..
Pilihan ada dalam tangan korang..
hehehe..




Style rambut Lee Jun Ki ni plak dah banyak dah aku tengok kat sini..
Boleh kata kebanyakan budak-budak remaja memang guna style rambut ni..
Tapi dah bisa tengok dah kan..hehehe..



Sekarang amacam?korang sendiri mesti dah rasa nak buat style rambut yang macam tu kan..especially budak-budak remaja zaman sekarang..hehe..bleh la try kalau berkenan..hehehe..

Dengan Movie koreanya pulak..
Seperti Princess Hour..



Coffee Prince..



and yang paling digilai ialah..
Boys Over Flower..



Lagu-lagu korea pun sangat diminati ramai walaupun tak ramai yang faham maksud dia..keh3..lucu..
Macam lagu bad girl ni..

http://www.mediafire.com/?4tdltnndyjm

yang dipopularkan oleh B2ST or a.k.a Beast



Kalau korang perasan..
rumah dekat malaysia ni pun dah ada yang tiru gaya rumah ala-ala korea..
Korang pernah tengok tak rumah kaca dalam citer fullhouse tu??pernah kan..
Kalau tak pernah..meh sini saya tunjuk..


cantik kan.. hehehehehehe...
Lepas tengok cite tu semua pun mengidam-idamkan rumah kaca yang cantik dan moden..
Termasuklah aku...keh3..
Contohnya macam rumah ni..hehehe..









Apa kata anda?mesti nak jugak kan...??
Kalau rasa2 nak design umah sendiri nanti boleh la cuba2 wat design macam rumah2 tadi tu kan..
Just a dream..
Tapi mana tau menjadi..
Simpan jer cita2 yang sangat indah itu!!
hehehe..
:P

Tuesday, August 2, 2011

Hari Pertama Blog

Hari ni hari pertama aku tulis blog.
Tak kisah la nak jadi apa pun dengan blog ni.
Asalkan aku ada tempat untuk berkongsi hidup aku dalam blog ni.
Yang penting aku happy dengan blog aku ni.hehehehehe..
Bila dah ada blog ni puas hati la jugak.
Dari dulu teringin nak buat blog tapi tak pernah ada kesampaian.
Sekarang dah tercapai dah hasrat aku.
Aku harap blog aku ini tak aku sia-siakan.hehehe.
Hidup Blog aku!
ahahaha...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...