Tuesday, September 13, 2011

Kunyah-kunyah Ais-->>Tak Bagus Tu..

Nape erk de sesetengah orang suka sangat kunyah-kunyah ais..??



Aku yang mendengar korang kunyah-kunyah ais ni plak rasa nyilu sangat-sangat..

Berkerut-kerut muka aku dengar..

Adik bongsu aku pun memang ketagih giler ar part kunyah-kunyah ais ni..

Pantang tengok ais..Kat umah pun kena sentiasa ada ais kat dalam peti sejuk..

Pelik..Pelik..

Aku de ar try carik sikit-sikit keburukan wat camtu..Aku nak motivate sikit adik kesayangan aku tu..

Ni la yang aku dapat..

1. Petanda korang kekurangan iron dalam badan..
2. Boleh menyebabkan gigi rosak..
3. Menyebabkan anemia..
4. Boleh menyebabkan kedut kat bibir -untuk perempuan (sama macam perokok)

Nak tambah sikit fakta dari orang hebat ni..

Pakar Perunding Kardiologi Pusat Perubatan Tropicana, Dr Haizal Haron Kamar
menjelaskan tiada sebarang kajian yang membuktikan amalan minum minuman sejuk boleh
membekukan makanan berminyak, memperlahankan penghadaman sekali gus menyebabkan lemak berkumpul dan menyempitkan salur darah lalu menyebabkan ----->>>>SERANGAN JANTUNG


Ada jugak orang cakap tabiat tu bleh buat orang yang mengamalkannya jadi boroi..

Ada jugak yang cakap tabiat tu tak bagus untuk tulang..coz bleh merapuhkan tulang..

Betul ke ar??

Entah la..

Kalau korang ada info lebih tentang hal ni share-share la kat sini erk..

Dapat gak aku wat sesi ceramah untuk adik aku tu nanti..

Hehehehee..

2 comments:

♥ Dea ♥ said...

yaka??.. mek ska juak kunyah2 ais.. hehe..

azah87 said...

aOk..mok d kurgkan ya..hehe..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...