Thursday, August 25, 2011

Tips Bila Demam

Selamat bertemu kembali..

Hmmmmm....

Lama dah rasanya tak update blog..

Bukannya apa..

Badan ni rasa tak sihat..

lagi..




Sedangkn baru je pulih dari demam ari tu..

huhuhu..

Rasa panas2..

Lemah2..

Di tambah lagi dengan batuk dan selesema ni..

huhuhuhu..

Nak bernafas pun payah..

Tyme nak tido la paling tak best..

Tyme tu la jugak tekak ni rasa gatal tahap maksima..

Dah la tyme bulan puasa plak dia buat hal..

Tapi puasa tetap puasa..

Tetap jugak bertahan coz ari tu dah naikkan bedera jepun untuk 6 hari..

Kalau nak sick leave t makin byk plak yang nak kena ganti..

Takut tak terganti plak nanti..

Hehehehe..

Sebenarnya banyak topik yang nak dikongsikan..

Tapi tahap kesihatan yang kurang ni membuatkan diri berasa sangat2 la malas..

Asyik2 rasa nak baring jer..

Huhuhu..

Takpe2..

nanti2 saya update k..

Hehehe..

Disini saya nak kogsikan beberapa tips untuk menurunkan demam panas...

Saya sendiri dah selalu amalkan untuk adik2 saya..

Alhamdulillah berkesan..

Tipsnya adalah--->>>

-minum AIR MATI(air putih) banyak..coz air putih ni akan membantu tubuh untuk menyingkirkan kepanasan dalam badan melalui sistem perkumuhan iaitu ketika membuang air kecil..kalau boleh amek sebanyak yang mungkin dalam masa yang singkat..Makin kerap buang air kecil,makin cepat panas dalam badan dapat dikurangkan..

-biasanya bila demam orang suka nak BERSELIMUT..tapi sebenarnya lebih bagus jangan..lagi2 tyme badan terasa panas bila dipegang..masa tu buang jer la selimut tu..coz seliMut tu akan mengelak kepanasan badan keluar dari tubuh kita.

-lepas tu kalau boleh baring kat bawah KIPAS..coz kepanasan badan akan dapat dikurangkan oleh angin yang sejuk..hehe...

-jangan lupa amek KAIN BASAH dan cuba lap2 di bahagian badan yang menyimpan panas yang tinggi iaitu di celah2 ketiak dan paha..last sekali biarkan kain basah tadi di simpan di dahi..kalau kering basahkan lagi k..

-Lastly,REHAT yang cukup begitu bernilai..

Tips ni amat berkesan kalau nak elakkan sawan pada kanak2 akibat demam panas jugak..

Tak percaya?Cubalah..

Buat masa ni saya memerlukan rehat yang cukup..

Doakan saya cepat sihat k..

Take care..

2 comments:

Hakimi said...

Jga lah ksihatan ktk .. Dh tauk tips ya, msti tauk apa mok dipolh..

azah87 said...

Bak kata org doktor x pndey nak merawat drik nya mpun..heehee.. Makceh :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...